7 redenen waarom Roeselare de moeite waard is

Roeselare is een erg veelzijdige centrumstad. Enerzijds is het een plek met geschiedenis, maar tegelijkertijd is het dankzij interessante nieuwbouwprojecten als Mandelhof ook een stad op maat van de toekomst. En bovenal: het is een plaats waar mensen graag zijn en graag wonen, en waar altijd wat te beleven valt. En daar hebben deze inspirerende plekjes misschien wel iets mee te maken…

1. KOERS

In het vroegere brandweerarsenaal op het Polenplein opende eind jaren ’90 het Wielermuseum. Enkele jaren geleden onderging het gebouw een grondige en broodnodige renovatie en sinds de heropening in 2018 gaat het Museum van de Wielersport door het leven met de naam KOERS. Behalve een indrukwekkende fietsencollectie vind je hier een uitgebreid documentatiecentrum over de wielersport met heel wat foto’s, kranten, wieler- en sporttijdschriften en je kan er natuurlijk ook heel wat wielertrofeeën en –memorabilia, wielerkledij en affiches bewonderen. Kortom: een droom voor de vele koersliefhebbers onder ons.

2. Coole street art

Roeselare organiseert niet één maar twee streetartwandelingen in de binnenstad. Vergaap je je graag aan imposante murals of zoek je liever het kleine detailwerk in steegjes op? Roeselare heeft het allemaal. Trek er op een zonnige dag op uit: de kunst ligt in Roeselare voor het oprapen.

Tip: laat je rondleiden door een gids die je heel wat extra informatie kan geven over de vele kunstwerken in de stad.

3. Klein Seminarie

Tegenover Mandelhof ligt het Klein Seminarie, één van de oudste colleges van Vlaanderen waar onder meer Albrecht Rodenbach en Guido Gezelle nog schoolliepen. Het is een plek boordevol geschiedenis, diemeer een enorme invloed had op de totstandkoming van de Belgische grondwet en het ontstaan van de Christelijke arbeidersbeweging. Behalve genieten van dit wondermooie culturele erfgoed kan je in de prachtige tuinen van het seminarie ook heerlijk tot rustkomen. Een aanrader!

4. Brouwerij Rodenbach

Roeselare is de stad van Rodenbach. Niet enkel van de bekende dichter/schrijver Albrecht, die we hierboven al vermeldden, maar ook van het geliefde bier dat hier sinds 1821 wordt gebrouwen. Hoewel het bottelen nu elders gebeurt, wordt het traditionele rood-bruine bier nog steeds ter plekke gebrouwen. In 2002 werd er nog een gloednieuw brouwhuis gebouwd. Het oude werd bewaard en dat kan je vandaag in al zijn historische glorie bewonderen. In 2001 opende op de beschermde site een bezoekerscentrum waar je kan deelnemen aan proeverijen en waar je de geschiedenis van het bier en de brouwersfamilie leert kennen, terwijl je tussen de roestvrijstalen brouwketels en de authentieke stoomketel wandelt. Veel authentieker wordt een namiddagactiviteit niet.

5. Instaroute #VANRSL

Vorig jaar lanceerde stad Roeselare in samenwerking met Unizo en de plaatselijke handelaars een originele Instaroute door de shoppingstraten. De Instagramroute is een winkelwandelroute van zo’n vier kilometer. Onderweg passeer je 29 verschillende fotogenieke installaties en Instawalls om je feed te vullen, en je ontdekt tegelijkertijd de vele leuke winkels en boetieks die Roeselare te bieden heeft. En dat zijn er nogal wat… Een nieuwe outfit passen bij Amorie, Pastell of Just Fie? Inspiratie voor je interieur opdoen bij Vida Design of interieurzaak D’Hondt? Of nog snel iets leuks voor de kinderen meegraaien bij Louis & Louise of Mini Moon? Je kiest het helemaal zelf.

6. De heerlijkste lunchplekken

Honger gekregen van al dat Instashoppen? Stap eens binnen in de pastelkleurige wereld van Bar Julien of breng een bezoekje aan De Overburen. Ook op onze lijst van favorieten: de groentenschotels van Saladette, de tapa’s aan Bar 18 in Bistrot Le Nord, en de apéro’s in het bekende Café Verne, waar het ginassortiment uitgebreider is dan het oeuvre van Herman Brusselmans.

7. Het stadhuis en de Sint-Michielskerk

Eén van de mooiste gebouwen in Roeselare is het stadhuis in Louis XV-stijl, met de later bijgebouwde Belforttoren. De toren op de Grote Markt is sinds 1999 geklasseerd als Unesco-werelderfgoed. Ook beslist een bezoekje waard: de laat-gotische Sint-Michielskerk die met zijn 65 meter hoge toren boven de stad uittorent. Je beklimming van de 256 trappen zal beloond worden met een prachtig uitzicht tot aan de Kemmelberg, de Kluisberg en de Ijzertoren.

Helemaal verkocht aan Roeselare? Tijd om na een goedgevulde dag uit te rusten in je eigen plekje in het hart van de stad? Neem dan zeker een kijkje in het aanbod van Mandelhof.

Geïnteresseerd? Contacteer ons.

Vul uw gegevens in en we nemen snel contact met u op voor een persoonlijke afspraak. Dat kan bij ons op kantoor of bij u thuis. Samen overlopen we uw wensen, vragen, plannen en prijzen.


    Bij het verzenden gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.